CROSTOJKOVIC

PREMIJER NE POŽELJNI GOST U BiH-a

crostojkovic | 28 Februar, 2012 12:36

SDP U BiH JE BOLJKOTIRAO POSJET ZORANA MILANOVIĆAŠTO JE DRUGO BILO I OČEKIVATI 

Diplomatski skandal: Lagumdžija bojkotirao ručak s Milanovićem

Prvi posjet hrvatskog premijera Zorana Milanovića (SDP) Bosni i Hercegovini popraćen je i jednom neugodnom epizodom. U sklopu Milanovićeva posjeta, naime, nije bio predviđen, pa se nije ni dogodio, sastanak s predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, a Lagumdžija je uzvratio bojkotom ručka koji su domaćini priredili za svoje goste iz Hrvatske. 

Na tom se ručku, priređenom u restoranu Libertas, Lagumdžija, koji obnaša i dužnost ministra vanjskih poslova, i njegov stranački kolega, federalni premijer Nermin Nikšić nisu pojavili.

Lgumdžija zamjera Milanoviću da je njegov prvi službeni posjet previše nacionalno obojen. “BiH nije jednostavan zbroj tri etničke grupe. BiH se sastoji ne samo od tri konstitutivna naroda nego i od četiri milijuna građana i za moj ukus previše je danas bilo retorike o narodima, a čovjek se tu baš nije puno vidio”, izjavio je Lagumdžija.

Neki mediji u BiH su činjenici da protokolom nije predviđen sastanak čelnika dvaju SDP-a pridali veliku važnost. Milanović je bio svjestan da će, kako je rekao, “biti prigovora zašto se s nekim nisam sastao, a s nekim jesam”. “Sve ovo radim u najboljoj vjeri”, dodao je. Milanović se je stalno nešto opravdavao: "Ja ovdje nisam došao po glasove", "ovdje ne dolazim kao mentor", itd. Izjave od Zorana Milanovića bile su smiješne i nezrele..

Mediji tvrde kako je iz SDP-a BiH bilo lobiranja da dođe do susreta Lagumdžija – Milanović, ali da lobiranje nije urodilo plodom. Prema nekim interpretacijama, hrvatski premijer jednostavno nije želio dati na važnosti svom bosanskohercegovačkom kolegi, s kojim je još ne tako davno imao vrlo korektne odnose.

Večer prije Milanovićeva posjeta Federalna televizija je objavila da neće doći do susreta lidera dvaju SDP-a “zbog sastanka Milanovića s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, koji opstruiraju federalnu vlast te zagovaraju daljnje podjele BiH”. Pri tome su oštro kritizirali mogućnost da Milanović posreduje u eventualnom zagovaranja ulaska dvaju HDZ-a u vlast u Federaciji BiH, a pojedini njihovi sugovornici procijenili su to miješanjem hrvatskog premijera u unutarnja pitanja BiH.nja BiH.

Milanović je, međutim, odagnao strahove i demantirao nakane da se bavi unutarnjopolitičkim obračunima u BiH. “Nisam došao kao mentor. BiH je imala i previše mentora u ovih dvadeset godina i vrijeme je da stane na svoje noge. Kako, to će sama odlučiti”, rekao je Milanović nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

ŠTO NE KRAJU ZAKLJUČITI MILANOVIĆEV POSJET BiH-u ZAVRŠIO JE VRLO SRAMOTNO - JER NIJE SPOSOBAN ZA PREMIJERA RH.

Hrvatski pokret ŠTIT
BJELOVAR / CROATIA
BRANKO STOJKOVIĆ
http://crostojkovic1958.blog.hr
095/814-82-90
brankostojkovic152@yahoo.com
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb